top of page
Pembukaan Rasmi Galeri Taetea Cawangan Pertama di Malaysia

2014-6-3

Pembukaan Rasmi Galeri Taetea Cawangan Pertama di Malaysia

 

Ketika Sambutan Perayaan Perahu Naga Cina yang lalu, pembukaan rasmi Galeri TAETEA pertama di Malaysia menggunakan nama Kedai Teh JDX cawangan pertama telah diadakan pada 3 Jun 2014. Ia juga merupakan kedai pertama di dunia yang menggunakan unsur-unsur reka bentuk VI untuk kedai-kedai francais Taetea yang baru.

 

Satu majlis pembukaan rasmi secara besar-besaran telah diadakan di Jalan Klang Lama, Pearl Point Shopping Mall, Kuala Lumpur. Pengasas & Pengerusi JDX Tea Distributor, Cik Irene Choo dan Pengarah Cawangan TAETEA Malaysia & Naib Presiden Encik Yang Wenjian, menjalani upacara memotong reben untuk pembukaan kedai baru. Selain itu, turut menghadiri majlis tersebut adalah Pengerusi Persatuan Perdagangan Teh Malaysia, Encik Ir. CK Liew, Presiden Persatuan Teh Pu'er , Zhao Mei-Ling, Presiden Persatuan Kesenian Teh Malaysia, Wang ZiDa dan lebih daripada 40 pengedar teh di Malaysia dan ahli-ahli kelab Taetea terbesar Malaysia.


Menurut Encik Yang Wenjian, Pengarah Cawangan dan Naib Presiden TAETEA Malaysia, TAETEA merupakan jenama teh terkemuka China dalam global, sejarah teh kembali ke tahun 1940, peningkatan berterusan dalam tujuh puluh tahun eksplorasi dan pembangunannya, membentuk satu kekuatan dari segi pengeluaran, kekuatan teknologi, kekuatan usia nilai jenama tiga teras. Selain itu,  Kumpulan TAETEA telah membuka lebih daripada 2,800 kedai-kedai francais di seluruh dunia, di mana setiap kedai francais akan mengikuti "Teh memiliki manfaat besar (Taetea)" falsafah jenama, dedikasi kepada kualiti untuk tujuan pengguna, ekologi, produk teh sihat dengan produk yang berkualiti tinggi dan perkhidmatan, maklum balas pengguna. Galeri Taetea -kedai pertama dibuka oleh JDX bagi pembangunan jangka panjang teh di Malaysia telah meletakkan asas yang kukuh untuk masa depan! TAETEA akan membuka lebih banyak kedai-kedai francais di Malaysia pada masa akan datang dengan menyediakan produk dan perkhidmatan yang berkualiti tinggi bagi penggemar-penggemar teh.

 

Menurut Encik Lim Jee Jian, Pengarah Pemasaran JDX, beliau berharap bahawa Galeri Taetea JDX yang dibuka dapat  menyediakan teh Puer berkualiti tinggi bagi penduduk di sekitar Jalan Klang Lama, Pearl Point, Kuala Lumpur. Teh Pu'er ini juga membawa sejarah dan budaya teh Cina ke Malaysia untuk dikongsikan bersama dengan rakan-rakan anda. Kini, melalui pembangunan kedai-kedai francais TAETEA, dan mereka mendapat keyakinan pelanggan-pelanggan di Malaysia dalam menyediakan perkhidmatan teh yang berkualiti. Diharapkan pada masa yang akan datang, teh dapat dijadikan sebagai medium untuk membantu orang ramai dengan meningkatkan taraf kesihatan, berkongsi kasih sayang dan juga merapatkan jarak antara masyarakat.

 

Malaysia merupakan salah sebuah negara yang mempunyai populasi masyarakat Cina yang terbesar di luar negara di mana masyarakat Cina tempatan dan di China mempunyai hubungan yang erat. Hal ini menggalakkan pertukaran ekonomi dan kebudayaan antara kedua-dua buah negara dan telah memberikan banyak sumbangan. Masyarakat Cina di Malaysia juga mempunyai perasaan istimewa terhadap teh, di mana mereka bukan sahaja melihat teh sebagai minuman yang menyihatkan, malah mempunyai pertalian darah memandangkan mereka juga membawa hubungan budaya Cina.


Berikutan penubuhan Taetea International Korea Co. Ltd, cawangan kedua di luar negara iaitu TAETEA (MALAYSIA) SDN BHD telah ditubuhkan secara rasminya pada 1 Disember 2013. Selain itu, ini merupakan kali pertama produk TAETEA mengambil bahagian dalam Pameran Teh Multi Mutual Resources (MMR) 2013, Ekspo Teh & Kebudayaan Antarabangsa selama lima hari di Dewan Antarabangsa Viva Home. Berdasarkan perkembangan dalam tempoh 6 bulan yang lepas, kami dapati bahawa dengan  permintaan teh di Malaysia, kami di TAETEA (MALAYSIA) SDN BHD berazam untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik bagi memenuhi permintaan teh di Asia Tenggara dan membantu industri teh di Malaysia dan China serta pembangunan bersama. Kami percaya melalui usahasama ini, kami dapat meluaskan pengaruh Taetea dan teaism di Malaysia.

 

 

bottom of page